Skip to main content

© Jasolid. Alle rechten voorbehouden.

Specialistische oplossing tegen optrekkend vocht voor een monumentaal pand

In een momenteel pand in Utrecht had men al lange tijd problemen met vochtige binnenmuren. In regenachtige tijden werden deze muren zichtbaar nat. Hierdoor was sprake van schimmelvorming op deze binnenmuren. De muren waren hierdoor niet af te werken. Ook zorgde de schimmel voor een onaangename geur en ongezond klimaat.

Na een gedegen onderzoek kon geconcludeerd worden dat de vochtige muren werden veroorzaakt door optrekkend vocht. Dit optrekkende vocht was afkomstig van een patio, gelegen in het midden van het gebouw. De vloer van deze patio was lek, waardoor water vrij spel had om via deze vloer in de gevel te trekken. Het gemeten vochtgehalte in deze vloer was dan ook te hoog.

Het aanbrengen van een waterdicht vloersysteem over de bestaande vloer was niet zomaar een optie. Vanwege het hoge vochtgehalte zou vocht opgesloten worden, wat voor toekomstige problemen in het vloersysteem zou zorgen. Ook het slopen van deze vloer was, vanwege meerdere redenen, geen optie.

Om een oplossing voor het probleem te bieden, hebben wij de pandeigenaar en architect geadviseerd om een vloersysteem aan te brengen die damp regulerende eigenschappen bevat. Het Triflex ProDrain was uitermate geschikt voor deze toepassing.

In eerste instantie zijn de gevels voorzien van lood om zo eventueel opgenomen zakwater in de gevels af te voeren. Vervolgens is de bestaande vloer voorbehandeld. Op deze vloer hebben wij een zeer speciale damp regulerende mat aangebracht. Ook is deze mat verticaal opgezet langs een rand onder het lood. Deze mat beschikt over kleine kanaaltjes die eventueel optrekkende dampen af kan voeren via het opgezette gedeelte onder het lood. Vervolgens is het geheel afgedicht met een gewapende kunststof afdichting, het Triflex BTS-P systeem, kwartszand fijn. Ook is er rondom een waterdichte opstand gecreëerd met het Triflex ProDetail systeem. Dit is een zeer duurzaam kunststof vloersysteem die volledig voorzien is van een polyester wapeningsvlies. Om tot een veilige en fraaie afwerking te komen is de vloer voorzien van een antislip afwerking in een door de architect gekozen kleur.

Door het aanbrengen van dit specialistische vloersysteem wordt het regenwater van boven weer afgevoerd via de hemelwaterafvoeren. Het vocht vanuit de onderzijde kan met dit vloersysteem worden afgevoerd via het Triflex ProDrain systeem. Er is geen sprake meer van vochtige binnenmuren en de constructie is weer beschermd tegen de intreding van water.