Skip to main content

© Jasolid. Alle rechten voorbehouden.

Duurzame afdichting betonafdekkers

In veel gebouwen worden betonafdekkers gebruikt om de borstwering van een balkon of hellingbaan af te dekken. De stuiknaden tussen deze afdekkers wordt in vele gevallen voorzien van een kitvoeg. De eerste jaren is er nog niets aan de hand, maar na enige tijd beginnen de kitvoegen het einde van de levensduur te bereiken en krijgt vocht de kans om zich een weg te banen in de afdekkers.
Ook de afdekkers zelf degraderen door het uitwassen van het beton. De poriën van het beton gaan open staan waardoor vocht en vuil de kans krijgen om in het beton te trekken.

Naast deze problemen had onze klant, een VvE is Assen, nog meer uitdagingen met de betonafdekkers. Onder de afdekker is zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een geïsoleerde gevel aangebracht. De betonafdekkers beschikken niet over voldoende overstek over de geïsoleerde gevel, vermoedelijk door technische problemen tijdens de bouwfase. Omdat de aansluiting betonafdekker <> geïsoleerde gevel op enkele plekken open stond, kon water in de geïsoleerde gevel komen.
Een ander probleem kwam voort uit de voetjes van het hekwerk welke op de borstwering gemonteerd is. Deze balustervoeten zijn in verdiepte kommetjes aangebracht. Hierdoor kon regenwater zich verzamelen in het kommetje. Er was geen uitweg voor dit water. Vermoedelijk zocht dit water zijn weg naar binnen, waardoor het in de spouw terecht kwam.
Bovenstaande problemen veroorzaakte lekkages en dit resulteerde in vochtschade in plafonds en muren van onderliggende woningen.

Aan Jasolid werd gevraagd of wij een oplossing konden bieden voor deze problemen. Deze oplossing vonden wij in het Triflex ProDetail systeem. Dit is een gewapend en scheuroverbruggend afdichtingssysteem welke wij vloeibaar aanbrengen. Hierdoor is vrijwel elke vorm te volgen voor het maken van een waterdichte aansluiting.

Als eerste hebben wij de sterk vervuilde ondergrond gereinigd met hogedruk waterstralen. Om voldoende hechting te verkrijgen is de ondergrond opgeschuurd met diamantschijven.
Om stilstaand water in de kommetjes te voorkomen, hebben wij deze dichtgezet met een cementgebonden reparatiemortel. Het geheel is vervolgens voorzien van een laag Triflex Cryl Primer 276. 
De aansluiting van de betonafdekkers met de geïsoleerde gevels is als eerste afgedicht met het Triflex ProDetail systeem. Hetzelfde systeem is vervolgens aangebracht op de stuiknaden tussen de afdekkers. Hierdoor zijn deze naden extreem duurzaam afgedicht en behoort het vervangen van de kitvoeg tot het verleden.
Om ook de aansluiting tussen de balusters en afdekkers waterdicht te krijgen, zijn deze balustervoeten ingepakt met het Triflex ProDetail en Triflex ProFibre systeem.
Alle naden van het wapeningsvlies zijn voorzien van een plamuurlaag Triflex Cryl Spachtel, om tot een gladde en strakke uitstraling te komen. Het geheel is glad en vlak geschuurd en vervolgens voorzien van een laag Triflex Cryl Finish 205. Deze toplaag is vuilafstotend, UV-bestendig, zeer duurzaam en aangebracht in een kleur naar wens van de opdrachtgever.

Al met al een mooi project waarbij de lekkages in de woningen zijn opgelost.